arrow_upward arrow_upward

Met Bergh in het Zadel de lucht in

  /  Nieuws   /  Met Bergh in het Zadel de lucht in

Met Bergh in het Zadel de lucht in

Niet alle activiteiten van Bergh in het Zadel kunnen dit jaar doorgaan. De Golfdagen zijn geschrapt, de Tref kan niet op de normale manier plaats vinden, maar toch kijkt men bij Bergh in het Zadel alweer vooruit naar nieuwe mogelijkheden. Een daarvan is meteen een heel spectaculaire: een tweedaags ballonfeest in Montferland met kankeronderzoek als goede doel. De locatie is nog niet bekend, maar het doel is om er een jaarlijks evenement van te maken. Een evenement dat bovendien jaarlijks flink wat geld in het laatje kan brengen, zo vertelde Initiatiefnemer Rob Kraaijenvanger aan het bestuur van Bergh in het Zadel.

Rob runt samen met Christel Gieling een toeristisch bedrijf CRIO, gespecialiseerd in bedenken en boeken van leuke uitjes en gevestigd in de boerenleenbank te Didam. “We hebben een aantal keren meegedaan aan Alpe d’Huzes en willen ons graag inzetten voor het geweldige werk dat Bergh in het Zadel doet in ons mooie Montferland”.  Wethouder Martin Som introduceerde ons bij Wim en zodoende ontstond dit idee. 

De inspiratie voor dit idee komt van het Ballonfeest uit Friesland, waar een zakenpartner en vriend van Rob mee werkt aan het Friese ballonfeest. Een geweldig evenement waar jaarlijks tussen de dertig en vijftig ballonnen aan mee doen en waar zo’n 40.000 mensen naar toe komen om te kijken, of om mee te varen.

,,Als we over ballonnen praten hebben we het niet over mandjes waar een man of vier in kunnen, maar gaat het over manden voor twaalf en soms zelfs twintig personen. Er zitten ook bijzondere ballonnen bij zoals een van Gogh en een motor. De meesten ervan kunnen naar Montferland gehaald worden,’’ aldus Rob Kraaijenvanger, die wil zorg dragen voor een goede organisatie. ,,We zullen veel organisaties met elkaar moeten koppelen. Dat zijn we gewend in Montferland en doen we graag. De intentie is er een jaarlijks festival van te maken , de domein Ballonfeest.nl is alvast vastgelegd.  Bij het feest kunnen we ook onze buren betrekken zoals de regio Achterhoek en de Liemers, om ook hier verbinding te zoeken en samen aan de slag te gaan voor Bergh in het Zadel.  Je kunt dan ook bezoekersaantallen verwachten net als in Friesland.  Bij het ballonfeest hoort ook een feestterrein met foodtrucks en allerlei festiviteiten met in de avond een night glow waar verschillende ballonnen op muziek de ballonnen verlichten.’’

Een ballonvaart is een unieke ervaring

Dat een ballonvaart een heel speciale ervaring is heeft Rob samen met Christel aan den lijve ondervonden. Hij werd samen met Christel uitgenodigd door Jelke Haven om eens in zo’n ballon een kijkje te nemen, gewoon aan de grond. Stiekem knoopte zijn vriend het touw los en onverwacht hingen ze in de lucht. Na wat loze dreigementen, begon Rob Plotseling te genieten van de vrijheid en het prachtige uitzicht. Hij en ook zijn vriendin waren subiet verknocht aan de ballonvaart. Een het aantal jaren later zijn ze zelfs meerdere keren de Alpen over gevaren tijdens het Oostenrijkse ballonfeest van Gossau.

De Didamse ondernemer, gevestigd in de Hoofdstraat, bedenkt en boekt een groot scala aan leuke uitstapjes in de familiesfeer, zakelijke uitjes, fietsvakanties of golfweekenden. In Montferland zijn er in 2019 ongeveer 200 nieuwe uitstapjes gerealiseerd die te boeken zijn via een 20 tal nieuwe websites zoals Kasteelstad.nl & Montferland.nl . De ballonvaart is daarbij een bijzonder iets. ,,Je moet werk en tijd investeren om er geld voor de kankerbestrijding uit te kunnen halen, dat pakken wij graag op, Er moeten vergunningen aangevraagd worden en er moet een goed plan opgesteld worden. De ballonfeest manager van de Friese Ballonfeesten heeft toegezegd mee te willen helpen het feest te organiseren. Nu een datum noemen is lastig vanwege corona maar  denk aan midden volgend jaar, en als het niet anders kan beginnen we hiermee in 2022,’’ zo vertelt hij het bestuur van Bergh in het Zadel, dat er best oren naar heeft.